Izdelava adventnega venčka

Prihaja čas priprave na praznični december. Trgovine so se pričele polniti z božično-novoletnimi artikli, izložbe trgovin pa okraševati z lučkami, svetlečimi bunkicami in drugimi dekoracijami. Nekateri že razmišljamo kam bi šli za Novo leto in delamo raziskavo med ponudbami v turističnih agencijah.

Kaj je adventni venček

Predbožični čas nastopi že z adventom, ki se po katoliškem koledarju prične na četrto nedeljo pred Božičem. Simbol adventnega časa je adventni venec, ki ga imamo običajno na mizi ali na drugem primernem prostoru. Namizni adventni venec se običajno dela s štirimi svečami, ki jih prižigamo vsako adventno nedeljo. Na prvo prižgemo eno svečo, na drugo dve, na tretjo tri in na zadnjo adventno nedeljo štiri sveče. Adventni venec se pogosto daje tudi na vhodna vrata – seveda brez sveč, v zadnjem času pa ga opazimo tudi po grobovih pokojnih.

Kako ga izdelamo

Kako izdelati adventni venček prikazuje ta posnetek:

Namesto žice iz posnetka lahko uporabite vrbove vejice in jih prepletete, nato pa vejice iglavca enakomerno (v šopkih) polagate okrog prepletene osnove ter zategujete z vrvico, ki jo predhodno zavežete okrog osnove.

Krasitev venčka je najlažja s pomočjo pištole z voskom – poglejte ta posnetek:

Za krasitev pa lahko uporabite  vse mogoče gozdne materiale in  jih kombinirate z okraski.

Za namizni adventni venček je potrebno paziti, da so vejice iglavca resnično sveže, saj drugače na toplem ne bodo zdržale prav dolgo. Prav tako je priporočljivo venček postaviti na okrasni krožnik ali drugo primerno podlago, ki jo lahko premikamo, ne da bi se dotikali venčka. Zelo primeren je tudi recimo krožnik za torto na peclju.

Svečke za adventni venček lahko uporabite v vseh barvah in dimenzijah. V kolikor imate namen svečke prižigati kot veleva običaj, pa bo najboljše, da izberete čajne svečke. Tako ni bojazni, da bi se vosek pocedil po venčku in bi izgledalo grdo. V kolikor niste zelo tradicionalni, ima domišljija pri izdelavi venčka meje kar v neskončnost.

Primeri venčkov

Prilagamo še nekaj fotografij za kakšno idejo:

  • klasičen venček
  • moderen adventni venček
  • moderen adventni venček-2
  • pepermint adventni venček
  • srčkast venček za na vrata
  • venček za gostilne

Posebno pozornost lahko namenite venčku na vhodnih vratih. Domišljija tudi tu nima meja, kar si lahko ogledate na zgornjih fotografijah.
Dodaj odgovor