Kaj je aranžiranje?

Kaj je to aranžiranje? Preprosto vprašanje? Verjetno že imate v mislih odgovor, zato naj vas malce zmedem z naslednjim vprašanjem. Kaj pa je dekoriranje? V čem je razlika? No, besedo dekoriranje moj word rdeče podčrta, zato grem pokukat v SSKJ in glej ga zlomka, tam najdem tudi to besedo. No, sliši se bolj slovensko od aražiranja 🙂 Pa da vam ni treba gledati zraven v slovar, bom kar tu zapisala:
– aranžirati; skladno estetsko urejevati ali opremljati (uporabljamo tudi besedo zaranžirati)
– aranžiranje; glagolnik od aranžirati
– aranžma; estetska, skladna ureditev, okrasitev (le eden od pomenov)
– aranžer; kdor poklicno kaj ureja v skladno, estetsko celoto.
pa še:
– dekorirati; delati dekoracijo, krasiti
– dekoriranje; glagolnik od dekorirati; ukvarjati se z dekoriranjem
– dekoracija; celota likovnih elementov namenjenih olepšavi, okras
– dekorater; kdor se poklicno ukvarja z dekoriranjem

Zanimivost: Hrane ne dekoriramo, ampak jo garniramo, kar pomeni, da uporabljamo užitne okraske.

Iz slovarja pravzaprav ne vidim razlike. V obeh primerih gre za ureditev, okraševanje bolj ali manj vsega, uporaba se razlikuje po področjih. Aranžiranje se uporablja v povezavi z novim oblikovanjem, npr. oblikovanju cvetličnega aranžmaja, kot je ikebana, ne bomo rekli, da dekoriramo, ampak aranžiramo, medtem ko prostor navadno ne aranžiramo, temveč ga dekoriramo.

Z aranžerstvom se torej ukvarjajo v različnih poklicih, zato se tudi aranžiranja lahko naučite na različnih šolah. Na trgovski šoli se je mogoče izučiti za aranžerskega tehnika, ki je nekako najbolj splošen. Poklic se lahko opravlja v trgovskih centrih in različnih trgovinah, kjer aranžirajo izložbe, darila, oblikujejo šopke, dekorirajo sveče, ipd. Na gostinski šoli se gostinski tehniki učijo pravilno dekorirati mizo in hrano na krožniku, prav tako se vsakodnevno z dekoraterstvom ukvarjajo slaščičarji, saj je dekoracija del vsake malce bolj zahtevne slaščice.

Tudi pri cvetličarjih je aranžiranje del vsakdana, saj skoraj nihče ne pride v cvetličarno po tri vrtnice, ne da bi želel, da mu jih cvetličar aranžira v krasen šopek.
Delo aranžerja je pravzaprav zahtevno, saj mora aranžer poleg osnovnega smisla za estetiko, poznati številne aranžerske materiale in tehnike aranžiranja, prav tako je dobrodošla domišljija, izkušnje in poznavanje modnih trendov.
Dodaj odgovor