Poletje – čas za počitniško ustvarjanje

Vročina je v teh dneh dosegla vrhunec in marsikdo se je odločil, da bo naredil konec  trpljenju v mestnem betonu ter se odpravil na morje ali v planine, kjer je malce hladneje.  Če ste ustvarjalni po duši , vam bo poležavanja hitro dovolj in se boste začeli ozirati za nekim delom. V pasji vročini tako ne moreš hoditi okrog in prositi, da te dobi sončarica, najhujše ure je potrebno preživeti v senčki ali ohlajenem prostoru s hladno pijačo v bližini. Tako ta čas lahko namenite branju knjig, igranju namiznih iger z otroci, reševanju  križank, ipd. Če pa imate malo več ustvarjalne žilice, boste svoj čas raje namenili kakršnemukoli ustvarjanju. Pri tem lahko uporabite material iz okolice ali pa ga prinesete s seboj. Zakaj ne bi sredi poletje spletli klobučka za hčerko ali vnukinjo? Ali se naučili nekaj novega, kot npr. izdelava nakita iz različnih materialov. Seveda je lažje, če smo na to pripravljeni in nekaj materiala prinesemo s seboj.  Za vas smo zbrali nekaj predlogov za ustvarjalno preživljanje prostega časa:

1. Kupite model za izdelavo okvirja iz gipsa in gips. Na morju zbirajte male školjke in z njimi okrasite izdelan okvir po vašem okusu. S školjkami in dobrim lepilom lahko okrasite tudi druge reči, kot npr. pepelnik ali ogledalo. Mogoče je kupiti tudi kalupe v drugih oblikah, npr. riba ali svetilnik, ki jih nato okrasimo in pobarvamo.

2. Pletenje in kvačkanje; Kupite volno in pletilke ali kvačke ter s spleta natisnite posamezne vzorce. Z malo vaje in domišljije boste naredili lepe izdelke in se pripravili na zimo z novo kvačkano čepico ali pletenimi rokavicami.

3. Brez predpriprave oziroma predhodnih nakupov lahko z otroki ustvarjate iz slane mase, ki jo pripravite iz soli, moke in vode. Naredite lahko morsko zvezdo, ribico, ladjico ali pa kar okraske za na novoletno smrečico. Vse skupaj bo po izdelavi samo postalo trdo, nato pa lahko izdelke tudi pobarvate.

4. Enake reči kot pod točko tri, lahko delate iz t.i. das mase, ki jo dobite v vsaki bolje založeni trgovini. Masa se dobi v beli in opečnati barvi, po oblikovanju pa se preprosto posuši.

5. Izdelovanje nakita; Nakit lahko izdelamo iz veliko različnega materiala. Za izdelavo potrebujemo material, kot je vrvica za verižico ali zapestnico, sponke, nastavke za uhane, ipd. ter seveda material iz katerega bomo delali nakit. Nekateri radi ustvarjajo iz žice, ki jo nato po oblikovanju v želeno obliko še pobarvajo s spreji. Spet drugi ustvarjajo iz mase za nakit, kot je npr. fimo masa. Ob tem je potrebno paziti, da razpolagamo z maso, ki se bo v vročini lahko oblikovala, saj je z nekaterimi v vročini težje delati. Izdelek je po oblikovanju potrebno še zapeči v navadni pečici, da ohrani obliko. Ustvarjate lahko tudi nakit iz samih perlic ali pa jih lepo kombinirate s fimo maso.

  • okvir
Dodaj odgovor