Postavitev jedilnega pribora

Pripravljate malce bolj svečano večerjo pa ne veste, kako bi postavili jedilni pribor? Brez skrbi, pravila so jasna.

Osnovna priprava zahteva pregled jedilnika večerje. Torej, ko boste pripravili jedilnik, najprej preverite kakšen pribor potrebujete za posamezno jed. Če se vam za kakšno jed poraja vprašanje, s kakšnim priborom se sploh je, se obrnite na kakšnega strokovnjaka. Ko zberete pribor, ga postavite v zaporedje od zunanjega roba proti notranjemu. Če boste najprej jedli solato so prve vilice z desne strani, vilice za solato, če boste najprej jedli juho, je naprej žlica.

V kolikor bodo na voljo dve predjedi, dve glavni jedi, itn. ne pretiravajte z obilico pribora. Tako kot pri vsaki dekoraciji se poslužujte pravila “Manj je več”, kar pomeni, da določeni jedi opremite s priborom ob samem serviranju na mizo oziroma, če smo lahko bolj natančni, servirajte jed s priborom, nikakor pa ga ne nosite posebej na mizo kasneje. Pribor mora biti na mizi pred jedjo ali najkasneje med serviranjem, drugače to deluje res neprofesionalno.

dekoriranje mize

Verjetno ni potrebno pripomniti, da je pribor, krožnike in kozarce potrebno postaviti za vsako osebo na enak način in v enaki količini. Nikakor ne morete nekomu postreči sladice brez pribora, drugemu pa s priborom. Pri dekoraciji bolj formalne mize tudi pazite na (poslovni) bonton. Slavljenec ali po hierarhiji najvišji gost mora namreč sedeti na čelu mize. V kolikor so mize postavljene v črko U potem je to mesto na sredini, pri okrogli mizi pa se temu elegantno izognemo. Kljub temu pazite, da boste bolj uglednemu gostu pri okrogli mizi namenili pogled na osrednje prizorišče in ne v steno prostora.

Tudi sama dekoracija na mizi zahteva posebno pozornost in je odvisna od (ne)formalnosti ter samega namena. Če gre bolj za formalno večerjo z gosti, potem boste dekoraciji posvetili malce manj pozornosti, v primeru kakšnega praznovanja pa seveda malo več. Dekoracija na mizi pripravljeni za poslovno srečanje namreč ne sme biti preveč bujna in kričeča, saj lahko zmoti bistvo srečanja, ki vsekakor ni opazovanje namizne dekoracije.
Dodaj odgovor