Potica, velikonočna sladica

Potica je slovenska tradicionalna velikonočna jed in v tem času več kot sladica. Zakaj? Zato ker jo jemo tudi namesto kruha skupaj z velikonočno šunko in pirhi ter seveda hrenom. Okusi teh različnih jedi se med seboj pomešajo in  predstavljajo svojevrstno mešanico slanega in sladkega. Odvisno pač tudi od tega kako potico pripravite. Lahko jo naredite skoraj na sto in en način, zato je konec koncev lahko tudi slana.

Klasična navadna potica je orehova potica, zaradi alergije na orehe pa se danes veliko ljudi poslužuje tudi nadomestkov v obliki nadeva s pšeničnimi kalčki ali pa orehe preprosto zamenjajo z lešniki.

Če nimate radi orehov ali pa imate pri roki kakšno drugo uporabno sestavino za nadev, kar pogumno. Potico lahko pripravite z jabolki, kokosom, čokolado, pehtranom, makom, skuto, rožičem, ocvirki, itn.

Poleg različnih nadevov, lahko potico pripravite tudi iz različnih vrst moke. Sicer je klasična potica pravzaprav poceni sladica, saj za testo ne potrebujete nekih posebnih sestavin,  nadev pa je, kot smo že rekli, stvar okusa in priročnih sestavin. Po želji pa lahko stvar malce zakomplicirate in se lotite priprave potratne potice, ki je resnično potrata časa, saj morate pripraviti tri različne plasti (temni biskvit, svetli biskvit in kvašeno testo) in dva nadeva (orehov in skutni), vse skupaj pa potem sestavite v potico.  Priprava običajno vzame dobre tri ure.

  • potica
    Vir slike: www.delo.si

Kako pripravimo potico?

Menda je za čas velike noči najbolj primerna pehtranova potica. Za testo potrebujemo:

  • 60 dag moke
  • 10 dag sladkorja
  • 4 rumenjaki
  • 10 dag masla
  • 3 do 4 dcl mleka
  • Sol
  • vanilijev sladkor
  • rum
  • kvas.

Testo zamesimo in vzhajamo cca 1 uro, vmes pa pripravimo nadev iz:

  • 2 dcl kisle smetane
  • 150g sladkorja
  • 2 jajc
  • 100 g na maslu prepraženih drobtin
  • sesekljanega  pehtrana.

Potico pečete na 150 stopinj približno eno uro. Nekateri nadevu dodajo tudi skuto. Če na vrtu nimate svežega pehtrana, lahko dodate tudi suhega. Pred uporabo ga namočite v vodi in ga dodajte malce manj kot običajno, saj je aroma bolj intenzivna.

Sorodni članek: Velikonočno aranžiranje




Dodaj odgovor