Večna dilema – sveži ali suhi aranžma

Leto je naokrog in zopet smo pred prvim novembrom. Po stari slovenski navadi se bodo množice zgrinjale na pokopališča po vsej Sloveniji ter prinašale s seboj obilico cvetja in nagrobnih sveč. Marsikdo bo zadnji trenutek iskal primeren nagrobni aranžma, največkrat ikebano, včasih tudi kakšen venec. Ti se danes dobijo v različnih velikostih, oblikah (npr. srce) ter seveda cenah. Vencev praviloma ne izdelujemo sami, saj zahtevajo dobro poznavanje materialov in dobre ročne spretnosti, da tehnike izdelave sploh ne omenjamo. Pri ikebanah pa je drugače. Lepo ikebano lahko naredi praktično vsak, ki ima nekaj volje in čas.

Kako pa se lotiti tega projekta? Najprej se morate odločiti kakšno ikebano si želite. To bo verjetno največji zalogaj. Včasih so na pokopališčih kraljevale ikebane s svežim cvetjem, cvetje je bilo nekako vodilo pri izbiri aranžmaja, ne glede na to, da bo ena slana po postavitvi na nagrobnik vse uničila, važno je bilo, da drži za 1. november. Dandanes je drugače. V ospredju so aranžmaji – ikebane, ki držijo dlje, kar pomeni, da se cvetličarji poslužujejo bolj suhega cvetja, suhih dodatkov, malce bolj trajnih zelenih delov iz smreke, jelke in drugih iglavcev, samo sveže cvetje pa je dodano v manjšem številu, da popestri ikebano. Tako lahko upadle cvetove le poberemo ven, ikebana pa ostane. Lahko pa sveže cvetove zamenjamo z umetnim cvetjem, s katerim so trgovine danes kar dobro založene.

V kolikor boste ikebano pripravljali sami se torej določite za eno izmed teh verzij, določite tudi kakšne velikosti in oblike (bolj okroglo, ovalno, podolgovato) si želite, nato pa nabavite material. Če se ne morete odločiti kakšno ikebano bi naredili, naj vam pomaga internet, kjer najdete res vse mogoče. Shranite si sliko, da jo boste ob pripravi ikebane lahko opazovali in primerjali vašo stvaritev.

Pri nabavi ne pozabite na osnovo – lonček in gobo, v katero boste zatikali rastline. Ko boste delali ikebano, je važno da začnete z zelenjem, ki prekrije gobo, nato pa dodate cvetje, na koncu okrasite, še s kakšnimi posebnimi dodatki. Najlepše izpadejo naravni, kot je suho jagodičevje, storži, cimet, ipd.

Ko je ikebana končno na pokopališču, ne pozabite povsem nanjo. Lepa bo ostale le,če jo boste še naprej negovali, torej zalivali, odstranjevali odmrle dele ter jo morebiti dopolnjevali z novimi.
Dodaj odgovor